10 minuutin keskiviikko: 10 vinkkiä kevyempään oloon!

Aloitin uuden vuoden jälkeen herkuttoman ajanjakson, sillä olin syönyt sokeria sekä muita herkkuja jouluna ja ennen joulua (aika) paljon. Olo oli kieltämättä aika tukkoinen ja turvonnut, sillä olinhan viikkoon syönyt yksin ainakin kolme konvehtirasiaa, hups! Ja vaikka mitä muuta vielä päälle, oi jes, mikä fiilis! Minulle alkoholi tai suolaiset ruoat tai herkut eivät ole ollenkaan mun juttu ja helposti voin kieltäytyä viinistä, sipseistä taikka pizzasta. Karkit taas ovat paheeni ja niitä voisin syödä oikeastaan aina, ihan joka päivä, jos vaan voisin. Mutta tiedättekö sen kamalan olon, kun vatsa on ihan kuin jalkapallo ja fiilis on niin epämukava, että tekisi mieli itkeä ja laittaa löysät verkkarit töihinkin jalkaan?

Karkit syötyäni ajattelen aina jälkikäteen, että miksi ihmeessä söin taas niin paljon karkkia, kun tiedän saman olon tulevan joka kerta uudelleen. Nyt on mennyt 1,5 viikkoa viimeisestä karkista ja olo on vieläkin samanlainen, onneksi suunta on kuitenkin kirkkaampi, vaikka liikuntaa en olekaan flunssan vuoksi juurikaan voinut harrastaa. Sokerin syömiseen jää koukkuun ja siitä tulee huume, jota on vaan pakko saada ja kierre on valmis. Aika jännä, nyt tilanne on toinen, en yhtään himoitse karkkia, enkä himoitse vieläkään, oikeastaan mitään muuta kuin terveellistä ruokaa. Ehkä sokerin yliannostus oli niin suuri, että en vaan yksinkertaisesti halua enää sitä epämukavaa fiilistä kroppaan ja haluan takaisin sen freesin sekä kevyen olon. 

Normaalisti olen aika tarkka ruokavaliostani, sillä saan heti kunnon turvotuksen vatsaani, jos syön sokeria tai jotain rasvaista. En ole mikään tiukkis (enää!) ruokavaliostani, mutta sellainen pieni kurinalaisuus sopii hyvin itselleni. Vatsan turvotus on aivan kamala fiilis, ja joka mulla yleensä kestää useita päiviä! Tämän vuoksi olen pitänyt karkki -ja herkkupäivät hyvinkin maltillisena ja vain yhtenä päivänä viikossa, sillä en halua tuntea oloani niin turvonneeksi koko viikkoa. 

Kun herkkujen syönti on lähtenyt niin sanotusti hieman lapasesta, ja josta en muuten koe yhtään huonoa omatuntoa, niin otan aseet, kuten hikitreenit sekä terveellisen ruokavalion käyttöön. Tämä kombo toimii aina, varsinkin kun juo vielä tarpeeksi vettä. Jos se hyvä olo on kadoksissa, siellä turvonneen vatsan alla, niin olen vinkannut alle muutamia vinkkejä siihen, miten sen hyvän olon voi saavuttaa. Nämä toimii kyllä, tsekkaa ja pistä tuumasta toimeen. Hyvän olon eteen kannattaa nähdä vaivaa!

10 vinkkiä hyvään oloon!

 ♥ Syö terveellisesti ja nauti ravintorikkaasta ruoasta ilman herkkuja vähintään kaksi viikkoa. Huomaat varmasti olotilassa eron, fiilis on energisempi ja kevyempi. Kaksi viikkoa kestää ainakin, että pääset sokerikierteestä eroon. Muista pysyä tiukkana ja älä luovuta!

♥ Tee ennen uutta viikkoa kalenteriin merkinnät, että koska aiot liikuntaa harrastaa. Näin se on paljon helpompi toteuttaa, kun siihen on aikaa jo varattu. Kunnon hikoilu laittaa aineenvaihdunnan käyntiin ja turvotus alkaa pikkuhiljaa katoamaan.

♥ Mikäli yksin liikkuminen ei oikein tunnu mielenkiintoiselta, niin haasta ystäväsi yhdessä kuntoilemaan. Hyvä olo tulee varmasti, kun kaverin kanssa haastatte toisenne vaikkapa kehonpainotreenillä kesken kävelylenkin! 

♥ Tee itsellesi tavoite, jonka haluaisit toteuttaa. Kirjoita se myös lapulle ja laita se muistutukseksi vaikka jääkaapin oveen. Sen näkeminen auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ja saat mielettömän hyvän tunteen, kun onnistuit!

♥ Älä aloita hyvän olon metsästystä rytinällä ja sata lasissa. Aloita kaikki uusi pikkuhiljaa, esimerkiksi kevyesti liikunnan harrastaminen 2 – 3 kertaa viikossa ja yritä syödä alkuun vaikkapa 80 %:n  ruokavalion mukaan tai ylipäätään vaan terveellisesti. Pikkuhiljaa totut suurempiin liikuntamääriin ja haluat automaattisesti jatkossa syödä terveellisesti, kun huomaat miten hyvä olo sinulla onkaan. 

♥ Jos koet, että tarvitset apua ruokavalion tai kuntosali -ja/tai liikuntaohjelmien kanssa, niin ota yhteyttä valmentajaan. Hyvät suunnitelmat edesauttavat kehitystä ja saat varmasti sinun arkeesi ja tavoitteeseesi sopivat ohjelmat. Olet taas askeleen lähempänä sitä superhyvää fiilistä! 

♥ Syö paljon hedelmiä ja kasviksia sekä juo paljon vettä. Nämä ovat aika perinteisiä ohjeita, joita jokaisesta lehdestä voi lukea. Nämä nyt vaan auttavat ja tuovat sinulle kevyemmän fiiliksen kuin pizza ja olut. Huomaat varmasti myös, että vatsaa ei turvota yhtään, kun valitset terveelliset vaihtoehdot. Masusi kiittää!

♥ Muista nukkua! Unen merkitystä ei kannata unohtaa, vaan laittaa simmut kiinni jo ajoissa illalla. Olosi on paljon virkeämpi, kun olet nukkunut pitkät yöunet ja sinulla on siten myös energiaa harrastaa liikuntaa sekä kokkailla jotain terveellistä ruokaa. Lyhyillä unilla tuskin jaksat treenata kunnolla, et myöskään palaudu treeneistä ja karkkihammasta voi helposti kolottaa illalla. 

Kuvat ja editointi: Anna Nääppä

♥ Älä lähde kikkailemaan liian rankalla dieetillä tai nauttimaan pelkkiä keittopussiruokia, vaan muista syödä kunnolla ja paljon ruokaa! Ruoasta saat voimaa jaksamiseen, mutta myös kevyen olon, kun vaan valitset oikeita vaihtoehtoja. Muista, ruoka on ystäväsi!

♥  Kevyeen fiilikseen auttaa aina sauna! Sauna myös rentouttaa, auttaa nukkumaan paremmin ja samalla saat hikoiltua pois viimeisetkin jouluruoat! Suosittelen lämpimästi!

 

Mitkä teidän vinkit on hyvän olon saavuttamiseksi?

Tsemppiä loppuviikkoon!

Essi

 

LUE EDELLINEN POSTAUS: KÄTEVÄ JA HELPPO TAPA LÖYTÄÄ TREENIVAATTEITA

LUE MYÖS: VINKKEJÄ LIIKUNNAN ALOITTAMISEEN

 

TÄÄLLÄ VOIT SEURATA MINUA 

  INSTAGRAM // FACEBOOK // BLOGLOVIN // KOTISIVUT

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta