Minkälaista on brasilialainen jujutsu harrastuksena?

Olen nyt yhdeksän viikkoa harrastanut brasilialaista jujutsua ja voin myöntää, että olen täysin koukussa ja uskon löytäneen toisen liikuntalajin, jota harrastan vielä pitkään. Olen aina ollut kiinnostunut kamppailulajeista ja nuorena harrastanut hetken thainyrkkeilyä, mutta iskut ja potkut eivät kuitenkaan ole oma juttuni, vaikka ei täysin turvallinen laji jujutsukaan ole. En olisi kuitenkaan uskonut, että löydän itseni gi päällä Turun Finnfighters Gymin peruskurssilta vielä 32 vuotiaana, mutta tässä sitä ollaan ja uuden harrastuksen aloittamista en ole katunut hetkeäkään. Olen aina ollut sitä mieltä, että uusia juttuja pitää kokeilla ja sattumalta voi löytää lajin, joka tuntuu omalta ja missä saa haastaa itseään kunnolla.

Itselleni liikunta on ollut aina tärkeää, vaikka joskus muutaman vuoden taukokin on liikunnan harrastamisesta ollut. Nimenomaan lihasvoimaharjoittelu, oli se sitten kuntosalilla tai kehonpainolla harjoitettuna, on ollut jo monia vuosia liikuntamuoto, jota olen jaksanut harrastaa nämä kaikki vuodet, sillä treenit voivat olla hyvinkin vaihtelevia ja ne voi tehdä oman fiiliksen sekä aikataulun puitteissa. Lisäksi viikottain ovat olleet mukana myös erilaiset intervallitreenit sekä juoksuharjoitteet, jossa voin tyhjätä kunnolla pään ja antaa vaan palaa. Nyt yhdeksän viikon aikana omat treenikuviot ovat hieman muokkaantuneet uudestaan ja uudenlaisia haasteita olen saanut jujutsun parissa. En muista koska olisin pitänyt näin pitkän tauon kuntosaliharjoittelusta, sillä aikaa on tällä hetkellä vain riittänyt jujutsulle, eli selkeästi laji on koukuttava. Koska jujutsun suosio on kasvamassa naistenkin keskuudessa, niin ajattelin kertoa omia fiiliksiä lajista sekä siitä, miksi jokaisen kannattaisi sitä kokeilla. Tällä hetkellä pyrin käymään 3 – 4 kertaa jujutsutreeneissä sekä muutaman lihasvoimaharjoittelun pidän viikko-ohjelmassani, sillä haluan pysyä kunnossa ja lihasvoimaharjoittelu kuitenkin estää hieman niitä mahdollisia loukkaantumisia ja ylipäätään lihasvoimaharjoittelua kannattaa (pitäisi) aina jokatapauksessa harrastaa. Lihasvoimaharjoittelu nyt muutenkin itselle on mieluisa harrastus, jonka lopettaminen ei itseltä onnistuisi. Jos aikaa riittää, niin koiran kanssa juokseminen on vaan niin hyvää terapiaa, joten intervallityylinen lenkki viikossa on myös hyvä ohjelmassa pitää. 

Mitä brasilialainen jujutsu on?

Brasilialainen jujutsu on kamppailu- ja itsepuolustuslaji, jossa ideana on saada vastustajalle tehtyä erilaisia nivellukkoja ja kuristuksia, ja jotka on mahdollista tehdä erilaisista asennoista. Sen vuoksi jujutsu on pääasiassa maassa (matolla) harjoitettava laji, jonne loppujen lopuksi halutaan vastustaja viedä. Brasilialainen jujutsun historia alkoi Brasiliassa, jossa Gracien perhe kehitti lajin ja jonka tehokkuutena on jujutsun realistiset taistelutekniikat. Melkein samanlainen laji on lukkopaini, mutta pieniä sääntöeroja on BJJ:n ja lukkopainin välillä ja myöskään lukkopainissa ei käytetä jujutsu-pukua, eli gi:tä. Jujutsussa on mahdollista mitata omaa edistymistä vyöarvoin, jotka ovat valkoinen, sininen, purppura, ruskea ja musta. Jujutsussa kehittyminen voi olla suht nopeaa, mutta kuitenkin eteneminen vyöasteikossa on hidasta sekä vaatii säännöllistä harjoittelua. Lajia harrastaessa vähitellen tekniikat hioituu ja on mahdollista hallita erilaisia tilanteita, jossa pienempi tai heikompi osapuoli voi selviytyä hyvinkin kookkaamman vastustajan hyökkäyksestä. 

Jujutsun harrastamisessa vaaditaan rohkeutta, kärsivällisyyttä ja se on fyysisesti sekä henkisesti rankkaa. Vaikka en vielä useasti tosissani olekaan sparraillut treeneissä, sillä olen vielä niin huono ja osaamaton, niin painiminen on yllättävän rankkaa. Välillä tulee epäonnistumisia ja välillä taas onnistumisia, mutta näin pienenä tyttönä usein sitä saa enemmän tukkapöllyä, sillä lajin tekniikat eivät ole vielä hallinnassa ja harjoitusta on vasta muutamia viikkoja takana. Kuulemma tätä tukkapöllyä tulee vielä vuosienkin jälkeen, heh. Se mikä itseäni kiehtoo on se, että kuitenkin aina epäonnistumisista huolimatta jaksan treeneihin mennä ja haluan kehittyä. Fiilis on niin hyvä, kun olen oppinut uusia ja itselleni sopivia tekniikoita. Jujutsussa voi aina oppia uutta, sillä tekniikoita on tuhansia ja sparrikavereita on useita. Jujutsussa ei olekaan tarkoitus osata kaikkea heti, vaan jujutsun harrastaminen on laji, joka kärsivällisyyden lisäksi vaatii pitkäjänteisyyttä harjoittelua ja lajissa tarvitaankin sinnikkyyttä sekä itsensä voittamista, jotta lajissa voi ylipäätään kehittyä. 

Mitä peruskurssilta voi odottaa ja mitä treeneissä sitten oikein tehdään?

Alkuun jännitin ihan kauheasti peruskurssin aloittamista, joka loppujen lopuksi oli ihan turhaa. Peruskurssin valmentajat sekä muut peruskurssilaiset olivat erittäin mukavia sekä auttavaisia. Aina kun pyysin valmentajilta apua, niin sain hyvän opastuksen kysymykseeni ja sain varmistuksen siitä, että tekniikkani onnistui. Tiesin, että lajissa on paljon läheistä kontaktia myös miesten kanssa, mutta se ei itseäni ainakaan haitannut olla niin lähekkäin, vaan yllättävän nopeasti siihenkin tottui. Minun peruskurssille sattui olemaan samaan aikaan sen verran lyhyempiä miehiä, joiden kanssa oli ihan hauska sparrailla. Eniten mitä jännitin, oli muun muassa kuperkeikkojen teko, joita tehtiin erilaisia aina alkulämmittelyn aikana, mutta nekin pikkuhiljaa onnistuivat ja siitäkin sain hyvän onnistumisen fiiliksen. Olinhan viimeksi tehnyt kuperkeikan oikeasti joskus kymmenen vuotta sitten. Kärrynpyöräkin oli niin vaikeaa tehdä, että alkoi ihan naurattamaan ja takaperin kuperkeikka oikein alkuun pelotti. Vieläkään en osaa sitä suorilta niskoilta, mutta olkapään kautta se luontevasti menee jo. Jujutsu on siis ihan kehon liikkuvuudenkin kannalta hyvä laji harrastaa ja taas löysin motivaation kehon liikkuvuuden kehittämiselle ja venyttelyn tarkoitukselle. 

Jujutsutreeneissä tulee hiki, se on ihan varmaa. Treenit ovat aina hyviä, sillä valmennus on yleensä erittäin laadukasta ympäri Suomen ja kouluttajina toimivat lajin parhaimmistot. Itselläni on kokemusta kahden eri salin treeneistä ja molempiin olen erittäin tyytyväinen. Treenit yleensä kestävät joko tunnista kahteen, riippuen ihan salista. Sparraaminen eli painiminen on osa treenejä, jossa voi kokeilla eri tekniikoita, että miten ne käytännössä toimii. Itse olen huomannut, että jotkin tekniikat eivät toimi itsellä, mutta onneksi tekniikat on aina korvattavissa jollain toisella, ja on mielekästä löytää ne itselle sopivat ja toimivat tekniikat. Treenien alussa aina ensin lämmitellään kunnolla, jonka jälkeen käydään tekniikoita läpi ja myös sparrataan. Treenit yleensä menevät ihan hujauksessa läpi, varsinkin kun se on mielekästä puuhaa. 

Kuvat ja editointi: Anna Nääppä

Vaikka voimaharjoittelussakin on oppimisen haasteita, niin aikanaan omaksuin helposti liiketekniikat ja sen vuoksi sainkin mielekkyyttä lihasvoimaharjoitteluun erilaisten liikkeiden ja treeniohjelmien muutosten avulla. Jujutsussa kun tekniikoita pitää hioa paljon enemmän ja tekniikoiden osaamiseen tarvitaan useita toistoja, on laji lihasvoimaharjoitteluun verrattaen sen vuoksi hieman erilaista. Ylipäätään se, että ei osaa kaikkea heti, on hieman omalle luonteelleni vaikeaa omaksua, heh. Monesti olen BJJ peruskurssin aikana tuntenut suurta turhautumista, kun tuntee että junnaa paikallaan ja ettei kehittymistä tapahdu. Lajissa on kuitenkin kyse siitä, että haluaa oppia sekä haluaa onnistua, ja se on yksi syy, miksi vielä harrastan brasilialaista jujutsua. Vaikka olen lajissa vasta tieni alussa, niin nyt jo tunnen oloni hieman turvallisemmaksi pimeässä kävellessä, joten itsepuolustuksenkin vuoksi suosittelen kokeilemaan lajia, jotta oppii, että kuinka vaikeaa se onkaan itseään puolustaa tositilanteen tullen. Vaikka BJJ on lajina haastava, niin on se vaan mielettömän kivaa ja hyödyllistä. Alla olen listannut lajin plussia sekä miinuksia.

 

+ lajissa voi kehittyä aina, pitkäjänteisyys palkitaan

+ jujutsu on harrastuksena raskasta sekä antoisaa

+ jujutsu opettaa kärsivällisyyttä

+ treeneihin voi mennä minkä näköisenä tahansa ja parempikin mennä ilman meikkiä

+ jujutsun kautta saa uusia samanhenkisiä ystäviä

+ jujutsupuku on lämmin, joten vilu ei kesken treenin tule (vilukissan plussa)

+ treenivaatteita ei tarvitse miettiä treeneihin mennessä, nappaat vaan jujutsupuvun mukaan

+ lajissa tekniikka on tärkein, joten ei haittaa, vaikka olet pienikokoinen

+ jujutsu on niin superhauskaa ja varmasti antaa uusia kokemuksia

+ lajissa on mahdollista tehdä itselle uusia asioita ja antaa lisää rohkeutta

+ treenejä on viikossa useita, jonka vuoksi voit treenata omien aikataulujen puitteissa varsin hyvin

+ jujutsua on halpa harrastaa ja valmennus on ihan mielettömän laadukasta (valmentajina toimii lajin parhaimmat) 

+ jujutsu on kuntoilun kannalta tehokasta ja jokaisessa treenissä tulee varmasti hiki 

 

 

hiukset ovat treenien aikana sekä jälkeen ihan miten sattuu ja niitä on parin ja sinun suussa

jujutsussa kehittyminen vaatii paljon työtä (kuuluu mun osalta myös plussa-listalle)

alkuun lajin ymmärtäminen vie aikaa

BJJ:n vuoksi vartalo on täynnä pieniä naarmuja sekä mustelmia

 jujutsussa loukkaantumiset ovat täysin mahdollisia, sillä kyseessä on kontaktilaji

 alkuun lajin harrastaminen voi aiheuttaa paljonkin turhautumisen tunnetta, sillä lajin opettelu vie aikaa

 

Listaa voisi jatkaa vielä enemmänkin, niin paljon plussia lajin harrastamisesta löytyy. Miinuksetkin ovat pääasiassa kiinni omasta halusta oppia ja siitä, että ymmärtää lajin kunnolla, eikä pelkää alkuun epäonnistua. Ja hei! Nyt on mahdollisuus ilmoittautua peruskurssille, joka järjestetään vain naisille. Mikäli edes vähän laji kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla ja olla rohkea!

Miltä laji kuulosti? Voisiko olla, että kiinnostaisi kokeilla?

Essi

 

 

 

LUE MYÖS: 

Mikä on otollisin aika päivässä treenata?

Miksi ja mitä kannattaisi syödä treenien jälkeen?

 

SEURAATHAN JO MINUA?

 INSTAGRAM // FACEBOOK // BLOGLOVIN

Essi

2 vastausta artikkeliin “Minkälaista on brasilialainen jujutsu harrastuksena?”

 1. Tämä oli kiva ja hyödyllinen teksti! Pitkään miettinyt ja miettinyt jonkin kamppailulajin harrastamista, ja nyt tuli tämä postauksesi sen verta hyvään saumaan että pitää katsoa omalta paikkakunnalta lajin tarjonta!

  Teikäläisellä on muuten aivan ihastuttavan upea tyyli!

  • Jes, kiva kuulla 🙂 Kannattaa ehdottomasti katsoa ja aloittaa. Peruskurssin jälkeen varmasti jo tietää, että voisiko kamppailulaji olla sun juttu. Mä ainakin tykästyin heti ja koukussa ollaan, heh!

   Oi, kiitos <3

   Ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta