Pidä huolta suolistostasi!

apua-suolisto-ongelmiin

Itselläni on oikeastaan aina ollut hieman ongelmia suoliston kanssa, turvotusta on esiintynyt joskus melkein joka päivä, argh! Tiedättekö kuinka inhottavaa se voi olla? Kun suolisto ei ole kunnossa, niin koen, etten itsekään voi kovin hyvin. Se on ihan niin totta, kun siitä sanotaankin. Suoliston hyvinvoinnilla onkin suuri vaikutus, jopa aivoihin asti. Koska vatsa-suolikanavassa erittyy erilaisia hormoneita, niin on niillä jonkinlainen merkitys myös hyvinvointiin. Osa vatsan bakteereista erittää meinaan serotoniinia ja se aivoissa vaikuttaa mielialaan sekä hyvänolon ja väsymyksen tunteisiin. Eli jos kärsit vatsaongelmista, niin väsymyksen tunne sekä fiilis, ettei ole halua tehdä mitään, voi johtua täysin suoliston ongelmista.

Joskus myös vatsaongelmat voivat helposti vaikuttaa myös sosiaaliseen elämään, joten nämä ongelmat on parempi selvittää sekä muuttaa asioita niin, jotta suolisto voi hyvin. Vieläkin välillä kärsin turvotuksesta, joka on siis täysin normaalia, mutta se ei nykyään kestä koko päivää eikä häiritse omaa sosiaalista elämää. Sellainen jokapäiväinen ja jatkuva turvotus tai muut vatsan ongelmat, jotka myös vaikuttavat hyvinvointiin ja jaksamiseen, ovat ikäviä vaivoja ja joiden syyt on syytä selvittää ja hoitaa.

Olen joskus joutunut syömään ihan älyttömästi antibiootteja, joita nykyään vastustan ihan viimeiseen asti. Uskon, että suolistoni huonovointisuus on osittain antibioottien syytä, vaikka niiden melkein jatkuvasta käytöstä onkin jo monia vuosia. Antibiootin käyttö aiheuttaa sen, että voi mennä muutamiakin vuosia ennen kuin elimistössä ja suolistossa on taas normaali bakteerikanta antibioottien syömisen jälkeen. Joten ei ihme, jos suolisto ei ole voinut hyvin, varsinkaan kun en ole osannut ruokita suolistoani silloin oikealla tavalla tai tehdä oikeanlaisia valintoja ruokavalion osalta ja mahdollisesti käyttää apuna erilaisia ravintolisiä.

On paljon kikkoja ja vinkkejä siihen, miten saisi suolistosta taas hyvinvoivan ja vatsaongelmat häviämään. Hetki menee aina, kun suolisto alkaa toimia kunnolla ja voimaan hyvin, joten olkaa asioiden kanssa kärsivällisiä. Mahdollisesti monen vuoden tai muutaman kuukauden kestäneet ongelmat eivät parane viikossa eivätkä edes kahdessa. Itse olen ainakin saanut apua, ihan pienilläkin muutoksilla. Mulle vatsan hyvinvointi on niin tärkeää ja voin paljon paremmin, jos vatsanikin voi.

Miten voi edesauttaa suoliston hyvinvointia?

1. Muista syödä jokaisella aterialla ruokia, jotka sisältävät paljon kuituja. Syö esimerkiksi juureksia, marjoja, pähkinöitä ja hedelmiä. Voit halutessani ottaa vielä jonkin muun tuotteen, kuten pellavansiemenrouheen, chia-siemenen, kaurakuitusen auttamaan vatsan hyvinvointia. Itse käytän Valo 24h mustikkaista pellavansiemenrouhetta, joka menee hyvin puuron joukossa.

2. Muista hyvät bakteerit ruokavaliossa. Syö ruokia, jotka sisältävät maitohappobakteereita ja sitä kautta voit lisätä hyvien suolistobakteerien määrää. Esimerkiksi kefiiri ja jogurtti sisältävät mikro-organismeja, jotka auttavat suoliston hyvinvointia.

3. Käytä maitohappobakteereita päivittäin ja suosi tuotteita, joissa on n. 5 miljardia bakteeria per kapseli, ja jotka sisältävät mahdollisimman monta maitohappobakteerikantaa. Itse käytän Life Probiootteja, jotka koen itselleni hyväksi sekä ovat myös suht edullinen vaihtoehto. Tässä kyseisessä tuotteessa ei ole myöskään maidosta peräisin olevia tuotteita, jotka käyvät maidotonta ruokavaliota noudattavalle.

4. Vältä valkoisia jauhoja, prosessoitua lihaa sekä sokeria (ei hedelmäsokeria). Tämä helppo, mutta ei sitten kuitenkaan niin helppo ohje. Jätä nämä vähintään kahdeksi viikoksi ruokavaliosta pois, niin huomaat eron. Ja uskon kun sanotaan, että mitä jos karkkihammasta vaan kolottaa ja ei pysty. No, yritä kuitenkin ja pysy karkin kanssa tiukkana 🙂

5. Muista juoda kunnolla. Veden juonti tehostaa vatsan hyvinvointia, joten päivässä olisi hyvä nauttia vettä vähintään 1,5 litraa. Jos pelkän veden juonti tuntuu tylsälle, niin laita veteen esimerkiksi mansikoita, appelsiinia tai minttua. Maustettu vesi voi helpottaa veden juontia.

6. Syö hitaasti. Tämä on oma ongelmani. Yleensä hotkin ruoan, sillä töissäkin on vain tietty aikamäärä nauttia lounas. Autat ruoansulatusta syömällä hitaasti ja pureskelemalla kunnolla ruoan ja sen vuoksi myös vatsan työskentely ei joudu liian koville. Liian nopeasti syöty tai huonosti pureskeltu ruoka voi aiheuttaa turvotusta ja kipuja vatsassa ruoan jälkeen.

8. Nauti omenaviinietikkaa, joka myös helpottaa ruoansulatusta, mutta tasapainottaa kehon pH-arvoja sekä poistaa liiallista hapokkuutta, pahalaatuisia bakteereita, sieniä, mikrobeita, jotka aiheuttavat vaivaa suolistolle. Aloita omenaviinietikan käyttö varovaisesti ja pienillä annoksilla. Käytä mieluiten pastöroimatonta versiota, sillä se nimenomaan sisältää ainesosia, jotka tukevat enemmän ruoansulatusta.

9. Ota entsyymit käyttöön. Itselläni suurta apua on tuonut entsyymivalmisteet, jotka auttavat ruoansulatusta, kun tuntuu, ettei ruoka sula kunnolla.  Ota aina 1-2 kapselia ennen ruokailua, niin voit kokeilla, tuntuuko olosi paremmalla ja eikä niin turvonneelta ruokailun jälkeen, ja jopa koko loppupäivän. Nämä toimivat itselläni.

10. Vältä sellaisia ruoka-aineita, jotka aiheuttavat sulle vatsavaivoja. Itselläni majoneesi ja muuten vaan yleisesti rasvaiset ruoat tuovat kuplivaa tunnetta sekä turvotusta.

11. Cuplaton –kapselit. Nämä ihmekapselit roudaan aina matkallekin mukaan, sillä lentokoneessa mahani tuppaa alkaa kuplimaan. Tapahtuuko muillekin niin? Näillä kapseleilla kuitenkin helpotan oloani ja ne tosiaan toimivat. Suosittelen kokeilemaan, mikäli kärsitte samasta vaivasta ja toki näitä nyt voi käyttää päivittäin, mikäli kuplivuutta esiintyy muulloinkin.

Kuvat ja editointi: Anna Nääppä

 

Muista myös pysyä liikkeessä, jotta suolistossasi tapahtuisi liikettä. Pidä ajoittain hetkiä, kun jaloittelet, varsinkin jos teet istumatyötä. Liikunta yleisesti muutenkin auttaa suoliston toimintaan, joten jos olosi on tukala ja turvonnut, niin älä jää sohvalle vaan apu siihen on esimerkiksi reipas kävely tai kevyt hölkkä.

Nämä vinkit ja neuvot ovat auttaneet kyllä minua ja tällä hetkellä vatsani voi hyvin. On tietenkin päiviä, kun syön epänormaalisti ja sellaisia ruokia, jotka eivät oikein sovi, mutta pääasiassa näiden vinkkien avulla olo ei ole turvonnut.
Onko teillä jotain muita vinkkejä? Kerro ihmeessä 🙂

Essi

 

 

SEURAATHAN JO MINUA?

INSTAGRAM // FACEBOOK // BLOGLOVIN

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta