Onko sokerihimo yllättänyt? Tässä on 10 vinkkiä, jolla pysyt kohtuudessa!

sokerikoukussa, maltilla sokeria, maltilla herkkuja

 

Itse myönnän olevani aika kova karkinsyöjä ja ennen karkkia upposi melkein enemmän kuin ruokaa. Jaiks! Kauan sitten kuitenkin karkin tilalle on tullut puhdas ja terveellinen ruoka ja nykyään syön karkkia vain kohtuudella. Joskus hei olen iltamyöhään lähtenyt kauppaan karkkihimon ollessa niin paha, että on ollut vaan pakko saada karkkia. Makeanhimo on järkyttävää kun se oikein kunnolla iskee ja pahimmassa tapauksessa niitä namuja vedetään sitten ihan pahaan oloon asti. Koittakaa olla vaikka kaksi viikkoa ilman sokeria, niin huomaatte miten se ei enää pyöri koko ajan mielessä ja kahden viikon tauon jälkeen huomaat, kuinka pari palaa suklaata tai hieman irtokarkkeja riittääkin hyvin, kun ennen ostamat karkit syötiin takuuvarmasti loppuun. 

Jännä juttu sinäänsä, että voin olla puoli vuottakin syömättä karkkia, jos vaan päätän niin. Mutta nyt kun tavoitteena ei olekaan enää täysin rasvaton kroppa, niin kyllä sitä muutamia namuja suuhun häviää viikonlopun aikana. Karkkia saa syödä ja mun mielestä liian tiukka ruokavalio voi aiheuttaa pahojakin jälkiseurauksia, jos itseltään kieltää kaiken. Kuitenkin, suosittelen pitämään sokerin syömisen kohtuudessa, sillä eihän se nyt terveellistä ole. Jotkut tykkäävät napata suuhun pari palaa suklaata joka päivä ja jotkut nautiskelevat herkuistaan vain yhtenä päivänä viikossa. Se on ihan ookoo ja tehköön jokainen niin, miten itse haluaa. Jos sokerihimo yllättääkin niin pahasti, että pari palaa suklaata ei riitä eikä edes kokonainen suklaapatukka, niin sitten asialle kantsii tehdä jotain.

 

sokerikoukussa, maltilla sokeria, maltilla herkkuja

sokerikoukussa, maltilla sokeria, maltilla herkkuja

 

Tässä on 10 vinkkiä sokerihimon taltuttamiseen: 

1. Syö mieluummin vaikka tummaa suklaata tai raakasuklaata muutama pala. Tumma- ja raakasuklaa vie jo muutaman palan jälkeen nopeasti sokerinhimon pois, eikä sitä tee enempää edes mieli. Testattu on ja toimii aivan älyttömän hyvin!

2. Älä mene ruokaostoksille nälkäisenä. On paljon vaikeampaa lähteä kaupasta ilman karkkia, kun voisit muutenkin ostaa koko kaupan tyhjäksi. Huolehdi siitä, että olet syönyt ensin, ennen kuin kuin menet kauppaan. Kukkaro kiittää, kun et osta ihan mitä tahansa sieltä kaupasta.

3. Syö tarpeeksi kasviksia, marjoja, pähkinöitä ja siis ylipäätään terveellistä ruokaa maha pullolleen. Anna ruoan laskea ja mieti ainakin kolme kertaa, että miksi pitäisi karkkia vielä lisäksi syödä. Kun sokerinhimo iskee, niin silloin on varmaan myös nälkä. Syö ensin aina kunnollista ruokaa ennen jälkkäriä!

4. Mieti sitä pahaa oloa, turvonnutta vatsaa sekä väsynyttä fiilistä, kun olet sokeria syönyt. Se ei ole kiva fiilis, yök! 

5. Itse harvoin pidän kotona mitään karkkivarastoa tai keksejä yllättäviä vieraita varten, koska tiedän ettei ne siellä pysyisi. Ja vaikka ne yllättävät vieraat tulisivatkin, niin miksi pitää aina tarjota jotain epäterveellistä? Eiköhän nyt pelkkä kahvi tai tee riitä vallan mainiosti niille yllättäville vieraille 🙂 

6. Älä varastoi karkkeja, jotka ovat jääneet viikonlopusta. Päätä karkkia kaupasta ostaessa, että pieni pussi tai vaikka max. 150g irtokarkkeja riittää. Nauti hyvillä mielin pienestä määrästä karkkia ja vaikka olisikin kamalaa tuhlausta, niin heitä jäljelle jääneet karkit pois viikonlopun tai herkkupäivän jäljiltä. Näin se karkki ei houkuttele siellä kaapissa nälkäisenä kotiin tullessa ja samalla opit, että mikä määrä ensi kerralla on sopiva. 

7. Jos olet ennen ostanut koko suklaalevyn, niin ostakin vain suklaapatukka tai muutama suklainen irtokarkki. Vähennä siis selkeästi karkin määrää, älä osta liikaa, sillä ne tulevat syötyä ihan varppina! 

8. Päätä, että syöt vain kerran viikossa sokeria. Se ei vaadi sen kummempaa! Alkuun se voi tuntua ihan kamalalta, kun työpaikan lounasruokalassa muut vetävät mustikkapiirakkaa kitusiinsa, mutta harjoittele EI -sanan sanomista. 

9. Kun herkkupäiväsi koittaa, niin nauti niistä herkuista. Älä rohmua niitä kaikkia heti, vaan syö namuset pikkuhiljaa. Mulla oli ainakin ongelma ennen, että en edes tajunnut kuinka nopeasti karkkini söin, vaan tungin suuhuni kolmen karkin kivoja komboja! Nyt meininki on vähän toisenlainen ja tahti hitaampi. Olo ällötys ei myöskään enää tule kylään 🙂

10. Pohdi syytä siihen, miksi sinulle tulee hirveä himo saada sokeria? Onko syy se, että olet monta päivää putkeen sokeria syönyt ja himo sen kun vain kasvaa ja kasvaa? Vai onko syy se, että et saa ruoastasi tarpeeksi tarvittavia ravinteita, josta syystä järkky makeanhimo iskee? Pidä taukoa sokerista ja nauti kevyemmästä olosta ainakin kaksi viikkoa! Kahdessa viikossa jo huomaat, kuinka et enää tarvitsekaan hereillä pysymiseen sokeria!

 

Muistakaa, että täysi kieltäytyminen ei välttämättä ole hyväksi, mutta ei myöskään liiallinen herkkujen syöminen. Löydä oma tasapainosi herkkujen nautiskeluun! 

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Essi

 

LUE MYÖS:

Miten taltuttaa herkkuhimot?

Syön pätkäpaaston mukaisesti. Mitä ihmettä se oikein tarkoittaa?

 

 

SEURAATHAN JO MINUA?

 INSTAGRAM // FACEBOOK // BLOGLOVIN

Essi

4 vastausta artikkeliin “Onko sokerihimo yllättänyt? Tässä on 10 vinkkiä, jolla pysyt kohtuudessa!”

 1. Kiitti vinkeistä! Juuri olen tällä viikolla loman päättyessä ottanut pienen projektin, jossa karsin herkut minimiin ja lisään samalla liikuntaa. Olen huomannut, että olen syönyt karkkia vain ihan tottumuksestakin, en aina edes sokerihimosta!

  Tuo olisi kyllä ideaalia, jos voisi koko suklaalevyn sijasta syödäkin vain pari palaa!Itsekurini tuntien pieni suklaapatukka lienee parempi vaihtoehto 😀

 2. Hei jes, hyvä jos vinkit tuli juuri sopivaan aikaan 🙂 Ja kun tosiaan aloittaa sokerin vähentämisen helpommin itselleen, esimerkiksi ostamalla levyn sijasta vain sen suklaapatukan, niin sekin on jo hyvä juttu. Ja niin tiedän fiiliksen, kun karkkia syö vaikka ei edes tee mieli. Ihan vaan siksi, että sitä on vaikka jemmassa jossain. 

  Tsemppiä projektiin ja pysy tiukkana 🙂 Karkinhimo loppuu n. kahden viikon päästä, mutta sitten se helpottaa!

 3. Täälläkin kolahti tämä juttu! Sokeria kuluu ihan syntisen paljon ja sille asialle pitäisi nyt kyllä viimeistään syksyn tullen oikeasti tehdä jotain… Saat sen kuulostamaan niin helpolta 😀 Mulle käy aina just niin että meen nälkäisenä kauppaan ja sieltä on ihan mahdoton lähteä kotiin ilman suklaalevyä/karkkipussia/jotain makeaa! Nyt joku roti tähän touhuun, en kestä itteäni. Huoh.

  Kiitos hyvistä vinkeistä, yritän laittaa ne käytäntöön mahdollisimman nopeesti! 😀

 4. Eiks ookin ihan hirveetä, kun se karkki valtaa koko mielen? Sitä on sitten pakko saada ja tosiaan lähteä illalla myöhään kauppaan! Mut hei, päätä vaan että olet kaksi viikkoa alkuun ilman. Pystyt siihen ihan varmaan. Sen jälkeen se helpottaa ja on oikeasti helpompi kieltäytyä karkista, kun sitä ei tee edes enää mieli. Se kaksi viikkoa on kyllä tuskaa, mutta parin päivän päästä jo hieman helpottaa 🙂 

  Kuule, nyt vaan harjoittelet EI -sanaa, haha! 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta