5 x myyttiä heraproteiinista!

proteiinimyytit, heraproteiini, whey

proteiinimyytit, heraproteiini, whey

proteiinimyytit, heraproteiini, whey

heraproteiini, whey protein, proteiinimyytit

heraproteiini, whey protein, proteiinimyytit

 

Muistan joskus kauan kauan kauan aikaa sitten kun proteiini- ja palautusjuomia alkoi markkinoille tulla. En silloin muutenkaan tiennyt, että mitä heraproteiini on, tai että mikä ero palautusjuomalla ja herajuomalla on. No nyt kun niitä on tullut itse hörpittyä jo jonkin aikaa, ja vähän enemmän on tietoakin, niin ajattelimpa jakaa viisi eri myyttiä proteiinijuomasta. On heraproteiinia, konsentraattia, isolaattia sekä hydrolysaattia. Ei ihme, että nämä ovat joillekin vähän epäselviä juttuja ja monet vieläkin vieroksuvat heraproteiinin käyttöä. Joten eiköhän avata myytit sekä nuo nimikkeet auki!

Heraproteiini (englanniksi whey) on proteiinilisä ja se on täysin luonnollinen neste, joka erottuu juuston valmistuksessa. Juustosta erotettuun nesteeseen, eli heraproteiiniin jää laktoosia ja rasvaa, jotka erotetaan suodattamalla. Herakonsentraatti (concentrate) sisältää vain jonkun verran rasvaa sekä laktoosia. Isolaatti (isolate) on vieläkin pidemmälle suodatettu, eli myös jonkin verran käsitelty hera. Isolaatissa ei ole juuri ollenkaan laktoosia taikka rasvaa, mutta proteiinipitoisuus on n. 90%:n luokkaa. Hydrolysoitu (hydrolysate) heraproteiini on taas valmistettu samalla tavalla kuin muutkin herat, mutta se on myös esipilkottua, jonka plussana on entistä helpompi imeytyminen ja sopii niille, jolla on ongelmia ruoansulatuksen kanssa.

 

heraproteiini, whey protein, proteiinimyytit

heraproteiini, whey protein, proteiinimyytit

 

Myytti #1 Heraproteiini aiheuttaa mahavaivoja!

Onkos näin? No koska tärkeää on syödä terveellisesti, on syytä myös katsoa mitä heraproteiini pitää sisältään. Monet valmistajat sisällyttävät terveellisen heran lisäksi tuotteisiinsa vaikka ja mitä keinotekoisia aineita, joita tosiasiassa kannattaa vältellä. Erilaiset keinotekoiset aineet, makeutusaineet sekä aromit nimittäin ovat niitä, jotka aiheuttavat vatsaongelmia, turvotusta ja peräkeittiön pärinää. Kannattaa siis panostaa laatuun, ja ostaa heraproteiinia, joka on täysin luonnonmukaista. Mikäli kärsii pahasta laktoosi-intorelanssista, on isolaatti paras vaihtoehto. 

Vaikka itselläni on todettu laktoosi-intorelanssi, voi mahani hyvin Back2Basic:n heraproteiinista. Uskon sen, että luonnonmukainen tuote, joka sisältää hieman laktoosia, on parempi kuin pitkälle käsitelty tuote kuitenkin omalle masulleni. 

Myytti #2 Proteiinijauheita ei kannata syödä!

Tätä kuulee aika usein, että moni ei käytä proteiinivalmisteita, sillä ne ovat epäterveellisiä ja monen mielestä keinotekoisia. Toki heraproteiini on proteiinilisä, mutta se on erittäin hyvä ihan joka päivä käytettäväksi. Kuten kerroin, että hera on ihan luonnollinen neste ja näin ollen myös terveellinen vaihtoehto. Tiesittekö meinaan, että proteiini koostuu aminohapoista sekä heraproteiinissa, eli proteiinivalmisteissa on muitakin maidosta luonnostaan tulevia ravinteita mukana. Hera sisältää rasvaa, hiilihydraatteja, vitamiineja, kivennäisaineita sekä monia bioaktiivisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat suoliston kuntoon sekä vastustuskykyyn. Mitä suodatetumpi, niin sitä vähemmän ne sisältävät mitään ravinteita, eli senkin vuoksi valitse mieluiten luonnonmukainen heraproteiini (whey), jota ei ole juurikaan suodatettu. Mikäli et halua ollenkaan edes stevialla maustettua heraproteiinia nauttia, niin valitse maustamaton versio. 

Myytti #3 Heraproteiini lihottaa!

No kaikki lihottaa, jopa terveellinen ruoka, jos sitä nauttii yli kulutuksen. Heraproteiini ei siis lihota. Palautusjuoma, eli juoma joka sisältää hiilihydraatin sekä heraproteiinin on sellainen, josta olen joskus kauan aikaa sitten kuultavan, että ne lihottaisi. Öö, ei palautusjuoma taikka heraproteiini itsessään lihota, mikäli syöt kulutukseesi nähden sopivasti. 

Myytti #4 Proteiinijuomat maistuvat kamalalta!

Juu, uskoin itsekin tähän täysin, sillä aina ne maistuivat vähän oudoilta. Aika useat valmistajat eivät vaan ole saaneet heraproteiinia maistumaan hyvältä. Erilaiset makeutusaineet ja aromit tässäkin tilanteessa varmaan vaikuttavat asiaan, mutta nyt on markkinoille alkanut tulla erittäin hyviä tuotteita. Etsi luonnonmukainen heraproteiini, joka on makeutettu stevialla tai valitse maustamaton vaihtoehto, jonka voit itse maustaa halutessaan. Mä ainakin ihastuin täysin Back2Basic:n tuotteisiin, sillä heraproteiini oikeasti maistuu hyvältä ja plussana myös hera sekoittuu hyvin, ei tarvitse ravistella sheikkeria useita minuutteja, heh!

Myytti #5 Heraproteiinia ei tarvita, treeninkään jälkeen. 

No kyl maar, kyllä sitä proteiinia tarvitaan samalla tavalla kuin kehomme tarvitsee hiilihydraattia sekä rasvaa. Varsinkin rankan kuntosalitreenin jälkeen suosittelen aina juomaan heraproteiinijuoman ja riittää, että syöt kunnollisen ruoka-annoksen 1 – 2 tunnin sisällä treenistä, joka sisältää hiilihydraattia. Nimenomaan proteiinilla on tärkeä tehtävä palauttaa keho treenistä, ja sitä voi nauttia vaikka ihan aamupalan, välipalan tai iltapalan yhteydessä. Täältä voit lukaista, että miksi olisi hyvä saada proteiinia treenien jälkeen. 

 

 

Markkinoilla on paljon hyviä ja luonnonmukaisia heraproteiinijuomia, joita kannattaa tutkailla ja löytää itselle sopivat tuotteet. Kannattaa muistaa myös kasvisperäiset proteiinivalmisteet, jos maitotuotteet eivät sovi sulle. Nyt on mahdollisuus testata Back2Basic:n 100 %:sti täysin luonnonmukaisia tuotteita, sillä saat heinäkuun loppuun 15%:n alennuksen koodilla ESSI. Pääset tutustumaan täältä Back2Basic -tuotteisiin. 

 

 

Ei muuta kuin sopivaa proteiinia sitten vaan metsästämään ja uskalla ottaa se käyttöön – se on terveellinen vaihtoehto 🙂

Essi

 

 

LUE MYÖS:

Miten taltuttaa herkkuhimot?

Mitä ja miksi kannattaisi syödä ennen treeniä?

 

 

SEURAA MINUA:

 INSTAGRAM // FACEBOOK // BLOGLOVIN

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta