Mitä on hyvinvointi?

mitä on hyvinvointi

mitä on hyvinvointi

mitä on hyvinvointi

mitä on hyvinvointi

 

Jokaiselle hyvinvointi voi tarkoittaa eri asioita. Joillekin hyvinvointi on sitä, että pääsee pumppailemaan salille neljä kertaa viikossa, juoksemaan meren rantaan tai kokee vaan fiiliksensä hyväksi tekemällä mitä sitä itse sitten haluaakaan. Kun puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, niin ensimmäiseksi minulle tulee kyllä mieleen liikunta ja ruokavalio sekä se hyvä fiilis mikä niiden yhteiscombosta tulee. Joillekin se ei vaan sitä ole, ja joillekin se hyvä fiilis voi tulla Netflixiä katsomalla, burgereita syömällä tai puutarhatöitä tekemällä. Ja mikäs siinä, jos se on se oma hyvinvoinnin lähde, niin annetaan olla. Jos terveysnäkökulmasta asiaa katsotaan, niin onhan liikunta sekä terveellinen ruokavalio tärkeä asia elämässä, mutta ei se tarkoita että jokaisen pitäisi salilla rehkiä joka päivä monta tuntia tai käydä päivittäin aamulla kello kuusi spinningissä. Hatunnosto kyllä heille, ketkä käyvät aamuisin aikaisin treenaamassa. Mä en kyllä pääsisi ylös sängystä, heh!  Pääasia on, että tekee sitä jotain, mikä tekee iloiseksi ja sitä liikuntamuotoa, mistä saa parhaimmat kiksit. Liikuntaa on nyt joka tapauksessa oman terveyden vuoksi syytä harrastaa, joten löydä se oma tie liikunnan tarjoamista vaihtoehdoista.

Mitä mulle hyvinvointi on? Mulle hyvinvointi on sitä, että koen oloni energiseksi, minulla hyvä fiilis liikkua sekä syödä myös terveellisesti ja että saisin tehdä unelmatyötäni. Aina elämä ei kuitenkaan voi olla täysin 100%:sti sitä mitä itse sen haluaa olla, ja kaikki palikat ei ihan täsmää todellisuuden kanssa. Silloin pitää etsiä muita elämässä olevia iloisia asioita. Hyvinvointi tarkoittaa siis muutakin kuin liikuntaa ja terveellistä ruokaa. Mulle hyvinvointi tarkoittaa myös sitä, kun voi lässyttää karvaisille lapsille ja ulkoilla niiden kanssa, suihkun jälkeen puhtaat lakanat ja pörrösukat, aamuisin hyvän kahvin tuoksu, hyvä tv-sarja, päivittäisiä onnistumisia – esimerkiksi hoitamalla niitä ärsyttäviäkin ja kauan to do -listalla olevia asioita, itsensä voittamista, hyvä musiikki automatkoilla ja lämpimät kesäillat. Hyvinvointi onkin mun mielestä siis terveyttä edistäviä, mutta myös elämässä muita tapahtuvia asioita, jonka kaikki mittaavat itselleen parhaaksi. 

 

mitä on hyvinvointi

mitä on hyvinvointi

 

Miten voisi omaa hyvinvointia edistää?

# Etsi tasapaino elämään!

Etsi sellainen tasapaino elämään, jossa pidät terveydestäsi huolta, mutta teet niitä asioita myös, mitkä oikein sinua kiinnostavat. Syö terveellisesti 80 %:a viikosta ja nautiskele 20 %:n verran. Näin herkutkin maistuvat paremmalta, kun niitä ei syö ihan vatsan täydeltä ja joka päivä. Jos liikut sata lasissa ja pakon edessä, sekä syöt liian tarkkaan ja kiellät itseltäsi nautinnon, voi se romuttaa koko paletin. Pidä hyvä tasapaino myös työn ja vapaa-ajan välillä. Ei kukaan jaksa ja pysty olemaan töissä koko ajan! Tee selkeä raja itsellesi, jolloin vietät vapaa-aikaa ja koska olet töissä.

# Ole tyytyväinen elämääsi

Ahdistavatko suakin joskus instagram -kuvat, jossa joka päivä tuntuu olevan erilaisia brunsseja tai kivoja tapahtumia täynnä? Oma elämä tuntuu välillä ihan mitäänsanomattomalta? No, näin ainakin minusta tuntuu! Ajattele kuitenkin asioita positiivisesti ja etsi omasta elämästäsi niitä hyviä asioita. Sinulla voi olla upea parisuhde, paljon ystäviä, hyvä työ tai mitkä koetkaan sitten hyvinä asioina elämässäsi. Ei elämä voi aina olla iloista, kivaa ja juhlaa. Pyri viemään elämääsi siihen suuntaan, että voisit olla onnellinen ja tyytyväinen. Näin saat energiaa elämääsi!

 

mitä on hyvinvointi

mitä on hyvinvointi

mitä on hyvinvointi

 

# Pidä huolta että liikut tarpeeksi!

Liikunta on jollekin tärkeintä elämässä ja kun taas joillekin täysin pakkopullaa. Ollaanhan me ihan täysin erilaisia. Koska erilaisuus on hyvästä, kannattaa löytää itselle se sopiva tapa liikkua. Jos kaipaat hieman potkua perseelle, niin ota treeneihin kaveri messiin tai mene ryhmäliikuntatunneille. Jos aina lopetat treenauksen, tuntuu aloitus taas yhtä vaikealta  kuin aiemminkin. Pidä kiinni siitä, että liikkuisit ainakin neljä kertaa viikossa – ihan vaikka kävisit kävelyllä tai tekisit pikaisen puistojumpan. Kun kunto alkaa laskea liikkumattomuuden vuoksi, ensimmäiset treenit ovat oikeasti tuskaa ja oksennus on silloin lähellä. Seuraaviin treeneihin onkin sitten vaikea lähteä, kun pelkäät jo valmiiksi sitä kamalaa tunnetta. Miksi teet itselleni niin, kun voisit pienellä liikuntamäärällä pitää kuntoasi yllä ja samalla alkaisit nauttimaan liikunnasta, kun tekisit sellaista joka on sun mieleen?

# Ruoan ravintorikkaus on mielenkiintoista

Tiedättekö tunteen, kun suuhun ei ole lapattu paljon muuta kuin karkkia, herkkuja ja pikaruokaa? Ääh, se turvotus ja paha olo mikä siitä tulee, on vaan niin hitsin järkyttävää. Mulle ainakin tulee tosi tukkoinen olo ja en koe yhtään olevani yhtä toimelias kuin muuten. Raskausmahaa muistuttava vatsakaan ei kiitä epäterveellisestä ruoasta, joten olen jo oppinut herkuttelemaan maltilla. Selväähän on, että ravintorikkaasta sekä terveellisestä ruoasta kiittää koko keho ja voit varmasti paremmin, kun teet oikeita ratkaisuja ruokavalion suhteen. Hyvä ruoka ja siitä tuleva hyvä olo vaikuttaa ihan varmasti jokaisen mielialaan – huomaat miten olet energisempi kuin ennen. Panosta siis kunnolliseen ruokaan ja muista oikeasti syödä riittävästi, älä kiduta itseäsi pussikeitoilla. Ne eivät ole terveellisiä ja niistä ei ole mitään hyötyä. 

# Luovu stressistä ja nuku riittävästi

Itse välillä olen melkoinen stressi-erkki ja voin stressata kuulkaa ihan vaikka sotkuisesta keittiöstä. Paras on se, kun stressaa asioista, jolle ei voi mitään, hah! Vuosi vuodelta osaan ottaa vähän rennommin ja jotkut asiat otan taas sitten liiankin rennosti. Hyvä tasapaino sanon minä! Se, mikä saa myös stressi-erkin palaamaan, on liian vähäinen uni. Jos en saa tarpeeksi unta, niin olen äärettömän huonolla tuulella tai sitten vaan haukottelen koko ajan enkä ole ihan messissä mukana. Omat vinkkini on, että opettele elämään rennommalla asenteella ja vähentämään itseltäsi vaatimusten tasoa, ja samalla unen laatu ja määrä parantuu. Näin stressi pysyy kurissa, kun rennompi asenne valtaa mielen. Anna siis lepoa mielelle ja keholle, muista siis nukkua riittävästi!

 

Mitkä asiat vaikuttavat sun hyvinvointiin?

 

Muista hyödyntää 15%:n alennus luonnonmukaisista Back2Basic -tuotteista, alennus on voimassa heinäkuun loppuun ja alen saat koodilla ESSI. Kyseisen merkin tuotteet ovat täysin luonnonmukaisia ja niiden hera on kotoisin Pohjois-Ruotsalaisesta luomumaitotilalta, joiden lehmät syövät luomuruohoa, iiiik, ihanaa! Lisää voit lukea heidän tuotteista ja löytää hyvän tarjouksen täältä!

 

Iloa ja hyvää fiilistä just sulle, jes!

Essi

 

KUVAT: ANNA NÄÄPPÄ 

 

LUE MYÖS:

Mitä tehdä jos turvottaa?

Haluatko kiinteät käsivarret? Tsekkaa mun vinkit.

 

 

SEURAA MINUA:

 INSTAGRAM // FACEBOOK // BLOGLOVIN

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta