Koska kannattaisi pitää lepoviikko treeneistä? Tsekkaa oletko levon tarpeessa!

lepoviikko, kevennysviikko, lepopäivä

lepoviikko, kevennysviikko, lepopäivä

lepoviikko, kevennysviikko, lepopäivä

 

Itselläni on menossa kesää varten pieni kiristelykausi lyhyen massakauden jälkeen. Tämän dieetin olen ottanut suht rennosti, enkä yhtään ole antanut itselleni pitää niin tiukkaa kuria kuin aiemmin. Olen tähän vaihtoehtoon enemmän kuin tyytyväinen, kun esimerkiksi vertaan aiempia dieettejä. Toki tuloksia on myös syntynyt hitaammin kuin tiukalla sekä kurinalaisemmalla dieetillä, mutta en nyt lähtenytkään hakemaan kesää varten ihan täysin rasvatonta kroppaa, vaan juuri tällaista naisellista ja muodokasta. Hei, eiks isot pakarat oo just nyt in? 🙂

Treenaan ympäri vuoden neljä kertaa salilla sekä teen kaksi tai kolme aerobista harjoittelua. Yleisesti aerobiset harjoitukset ovat plyotreeniä taikka kovia intervallitreenejä, jotka myös vievät energiaa paljon ja jotka tehokuudeltaan vievät mehut kyllä nopeasti. Tuo treenimäärä on minulle sopiva määrä ja saan ne aikataulutettua kalenteriin hyvin. Toki aina kalenterista löytyy kiireisempiä viikkoja taikka lomamatkoja, jotka hieman aina kiristävät hermoja kun yritän kaiken mahduttaa pieneen aikaväliin, heh. Silloin kannattaa oikeasti antaa armoa itselleen ja pitää pieni breikki treenauksesta. Ei ne tulokset viikossa katoa, joten siitä on turha murehtia. Ja jos nyt haluaa energiaa purkaa kiireisestä viikosta huolimatta, niin aina ehtii pari nopeaa treeniä vetämään vaikka kotosalla tai pihalla, oli kiire tai ei 🙂 Itse pyrin antamaan aina kaikkeni treeneihin, eli vedän treenit niin, että ne ovat myös laadullisesti hyviä ja kovatehoisia. josta syystä silloin välillä kropalle pitää antaa pieniä levähdyshetkiä, jotta keho ehtii palautumaan ja latautumaan taas rankkoihin treeneihin. Itse pidän viikon kevennysviikon (eli lepoviikon) kahdeksan treeniviikon jälkeen ja aina pidän vähintään yhden lepopäivän viikossa. Olen huomannut paljon eroa omaan jaksamiseen ja siihen, että jaksan painaa rankat treenit hyvin, kun nyt pidän enemmän lepopäiviä tai kokonaan ihan viikon levon. Mulla on aina ihan uudestisyntynyt olo kevennyksen jälkeen ja intoa riittää myös 🙂 Minun tapani ei ole kuitenkaan kaikille sopiva, sillä olemme niin yksilöllisiä. Jotkut vaatii kolmen tai viiden viikon jälkeen jo kevennetyn viikon tai jotkut painavat menemään tukka putkella ilman lepoviikkoa, mutta heille sitten taas riittää muutama päivä totaalilepoa viikon sijasta. 

 

lepoviikko, kevennysviikko, lepopäivä

lepoviikko, kevennysviikko, lepopäivä

 

Vaikka itse otankin kevennysviikolla sitten ihan niin rennosti kuin vain voin, istun sohvalla, katson Netflixiä ja pistän aivot narikkaan, niin kuitenkin käyn tekemässä kaksi kuntosalitreeniä, yläkropalle sekä alakropalle omat treeninsä, mutta en rasita sitten itseäni yhtään. Teen kaikki todella kevennetetysti ja mahdollisimman kevyillä painoilla. Lisäksi teen pari kävelylenkkiä viikon aikana, mikä on toisaalta ihanaa vaan kävellä omissa ajatuksissa, varsinkin jos aurinko paistaa. Olen kokenut, että hyvä on pysyä siis vähän liikkeessä kevennetyn viikon aikana, vaikka silloin pääpaino onkin olemisessa ja rentoutumisessa. Ja hei, rentoutuminen ja lepääminen tuntuu kyllä ihan kivalta ja eikä siitä pidä ollenkaan huonoa omatuntoa potea. Ei suunnitelmia, ei menoja ja se että on oikeasti aikaa tehdä safkaakin vähän hifistellen. Ei tarvitse pakata joka ilta treenikamoja tai pestä niitä taukoamatta, pakata palautusjuomia taikka kantaa monta eri reppua sinne tänne vaihtovaatteiden kera. Myös silloin on aikaa hoitaa ystävyyssuhteita ja ihan nähdä ystäviä tekstiviestien sijaan, heh! Kevennysviikolla kannattaa siis tehdä jotain sellaista, mihin ei kovin usein ole aikaa tai on ollut to do -listalla jo ikuisuuden.

Mistä sitten tietää, että koska kantsii pitää kevennetty viikko tai levätä muutaman päivän ajan treeneistä? No, jos tuntuu että treeneissä ei enää treenit kulje ja jos tuntuu, että on tehoton olo, eikä saa yhtä hyvää ja kovatehoista treeniä aikaiseksi kuin viikko sitten. Se on myös levon tarpeen merkki, jos sarjapainot laskee ja vipunostot ei enää nouse samoilla painoilla kuin ennen. Sitten ei muuta kuin lepoa ja anna kropan palautua treenien rasituksesta. Lisäksi merkkaan aina itselleni lepoviikon siihen ajankohtaan, kun minulla viikko näyttää muutenkin kiireiseltä. Mitä turhaa kiristellä hampaita ja sovitella treenejä kiireisen viikon keskelle. Silloin on ihan hyvä levätä ja hoitaa se kiireinen viikko ilman treenien aiheuttamaa stressiä. Liikunnan kun pitäisi olla sitä omaa aikaa tai muutenkin olla tapa, jota tekee mielellään eikä pakolla. Eli jos tunnistit, että tarvitsisit lepoa, niin ei muuta kuin sohvalle Netflixiä katsomaan 🙂

Kivaa torstaita tyypit!

Essi

 

Kuvat ja editointi // Anna NääppäAnnalla -blogi

Kurkatkaa muuten Annan uusi valokuvaukseen pohjautuva instagram tili täältä, siellä on  n i i n  hienoja kuvia! 

 

Lue myös: 4 minuutin rasvanpolttotreeni ja kehonhuollon merkitys!

 

 

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta