Ensimmäinen päivä yrittäjänä

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

Yrittäjyys. Se on mielestä hieman pelottava asia, mutta päätin kuitenkin tarttua härkää sarvista ja perustin oman toiminimen, tai siis jos tarkkoja ollaan, niin olen ammatinharjoittaja. Minun oli tarkoituskin oma yritys perustaa, hieman myöhemmin vasta, mutta mitä turhaa sitä on pitkittää. Ja tadaa, eilen sain yritykseni y-tunnuksen postissa. Jes, se oli kiva fiilis se. Tänään on siis minun ensimmäinen päivä yrittäjänä ja sen vuoksi pitää ottaa lasi kuplivaa perjantaina 🙂

Olen vähän jo tehnyt yrittäjänä töitä, mutta laskuttanut asiakkaitani Finjobin kautta. Tässä on toki pieni mutta, eli laskuistani maksetaan vain arvonlisäverottomista summista palkkaa, niin se ei kuitenkaan palkan saatuani tuntunut oikealta, kun olin töitä tehnyt rahan eteen paljon, mutta tilillä se ei näkynyt. Meinaan aika iso siivu lähti siis palkastani pois, lisäksi vielä 4%:n provisio-osuus tai vähintään 10 euroa, sekä muut vähennykset, jotka kuuluu Ukko.fi tai Finjob -palveluista vähennettäviksi. Nämä laskutuspalvelut ovat niille yrittäjille/henkilöille kyllä erittäin hyviä palvelukokonaisuuksia, mikäli on esimerkiksi hieroja, kenen ei tarvitse arvonlisäveroista huolehtia. No, tässäkin asiassa kyllä taas tuli opittua kantapään kautta, että se mikä kuulostaa täydelliseltä, ei sitä ole, heh! Muuten asiakaspalvelu, laskutusominaisuudet sekä niiden tekeminen ja lähettäminen oli helppoa, ja mikäli ei haittaa jos et saa arvonlisäveroa itsellesi, niin silloin kyllä voin kyseistä palvelua suositella. 

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

yrittäjyys, ammatinharjoittaja

Ammattikorkeakoulussa sekä Eerikkilän urheiluopistossa liiketoiminnan kursseilla kävimme paljon läpi yrittäjäksi lähtemisen vaiheita ja velvollisuuksia, ja ääh, ne tuntui jotenkin niin vaikeilta. Ennakkovero, arvonlisävero, kirjanpitäjäkustannukset ja huoli omasta taloudesta tuntui vaan ehkä hieman ahdistavilta, mutta nyt niitä hieman opiskellessa, ei asia tunnu enää niin suurelta harppaukselta tai ongelmalta. Ja se ääh -fiilis oli loppujen lopuksi kuitenkin ihan vaan omasta syystä aiheutettu, eli ajattelin asiaa vähän negatiivisesti. Huomasin, että kantsii ajatella positiivisesti, lähestyä asioita eri näkökulmasta ja myöntää, että kaikki uudet asiat täytyy vaan oppia ja omaksua. Lisäksi kannattaa paljon itse ottaa selvää asioista, niin ei tule välttämättä mitään suuria yllätyksiä vastaan. Jokainen pienikin ihmetys vai kysymys kannattaa selvittää. No joo, tietenkin on paljonkin asioita, joita ei edes tajua ottaa huomioon, ja silloin suuressa osassa toimii yrityksen kirjanpitäjä, joka osaa niistäkin kertoa, ilman että olisi itse tajunnut edes ottaa huomioon joitain asioita. Minulle kävi tuuri kun löysin ystäväni kautta hyvän kirjanpitäjän ja kenen kanssa tulimme hyvin juttuun. Se on yksi tärkeä pointti, joka mielestäni vaikuttaa paljon kirjanpitäjän valinnassa. Miksi valita kirjanpitäjä, kenen kanssa asioiden hoito ei ole luonnollista tai tuntuu todella epämukavalta, etkä saa vastauksia jotka ymmärtäisit? Nyt löysin kirjanpitäjän, ketä osaa kertoa suomeksi arvonlisäverosta ja niiden vähentämisestä, ennakkoverosta sekä muut talouteen liittyvät vähän vaikeammat asiat ja myös auttaa niissä. 

Lisäksi ystäväni suositteli minulle Potkuri -palvelua, jossa tarjotaan ilmaista yritysneuvontaa. Varasin ajan ja täytyy sanoa, että neuvonnassa kannatti ehdottomasti käydä. Sain paljon apuja sekä pieniä vinkkejä jatkoa ajatellen. Siis aivan hieno juttu että tuollaista palvelua, ja vieläpä ilmaiseksi, on tarjolla, super iso peukku. Lisäksi palveluista löytyy veroneuvontaa, jos tulee jokin tenkkapoo veroasioiden tiimoilta 🙂 

 

Muutamia vinkkejä yrityksen perustamiseen:

1.. Mikäli ei ole tarve liittyä kaupparekisteriin (kurkkaa tästä siihen liittyvät ehdot), niin postitse kun lähettää Y3 -lomakkeen, ei sinun tarvitse maksaa yrityksen perustamismaksua (internetin kautta tehtäessä 75 euroa tai paperillisena 110 euroa). Sen sijaan saat ilmoittautua ilmaiseksi ja olet silloin ammatinharjoittaja. Pienikin säästö on säästö 🙂

2. Ota kirjanpitäjä, mikäli et ole taloushallintoguru tai et halua käyttää (tuhlata) aikaa veroilmoituksen tekoon, tai muihin kirjanpitoon ja talouteen liittyviin asioihin. Itse päädyin siihen, että maksan ammattilaiselle, jotta minä voin keskittyä itse työn tekemiseen ja yrittäjyyteen. Ja se, että en ole mikään taloushallintonero, niin päätös oli melko helppo, heh 🙂 

3. Selvitä onko paikkakunnallasi ilmaista yritysneuvontaa ja varaa aika jos on. Neuvonnasta saa paljon apuja ja neuvoja tulevaan yrittäjyyteen. On asioita, joita ei edes osaa ottaa välttämättä huomioon, niin siellä kaikki asiat kerrotaan ja neuvotaan, vaikka et itse osaisi kysyä.

4. Ota selvää, lue, varmista, tupla -ja triplavarmista kaikki yrittäjän velvollisuudet ja että mitä asioita tulee ottaa huomioon. Mistä vakuutus? kannattaako tehdä liiketoimintasuunnitelma? Entä pankkiasiat? Ja myös yritysmuodon ja yrityksen nimen valitseminen tulee ottaa huomioon.

5. Merkitse Y3 -lomakkeeseen toimialaksi kaikki mahdolliset liiketoimintalueet, sillä lomakkeeseen voi laittaa useamman eri toimialan. Näin ei sitten tarvitse heti olla lisäämässä toimialoja yrityksen tietoihin, mikäli päätätkin tulevaisuudessa puuhata/harrastaa jotain muuta eri toimialalla. Muutos meinaan maksaa, joten kantsii tämäkin huomioida (taitaa olla maksullista, korjatkaa jos olen väärässä). Eli se kuuluisa; kaikki laillinen liiketoiminta, kannattaa kirjata lomakkeeseen 🙂 

6. Minulle neuvottiin, että Y3 -lomakkeeseen ei kannata laittaa puhelinnumeroa julkisiin tietoihin, ja syyhän siihen on puhelinmyynti. Tuliko yllätyksenä? No ei. Jos jostain syystä puhelinnumeron siihen laitat, niin silloin saat puhelinmyyjät soittelemaan, uskoisin jatkuvalla syötöllä. Kuulemma yritykseen suunnattua puhelinmyyntiä ei voi kieltää, joten harkitse puhelinnumeron ilmoittamista vakavasti.

7. Laskutusohjelma nimeltä Zervant on näppärä ja kätsy laskutuspalvelu, joka on hinnaltakin sopiva. Tästä myös minulle vinkkasi ystäväni ja samalla näytti, että kuinka helposti saat laskut lähtemään maailmalle, sekä muistuttaa jos et ole maksua saanut. Ystävät kyllä ovat kullanarvoisia!

 

Tuossa on nyt muutama vinkki mitä olen tähän asti oppinut ja toivottavasti tästä oli apua jollekin yrityksen perustamista harkitseville 🙂 Mikäli sinulle tuli jokin hyvä vinkki vielä tai muuten vaan yrittäjyyteen kysyttävää/kerrottavaa, niin laitahan kommenttia, jes!

Kivaa ja energistä keskiviikkoa!

Essi

 

 

Kuvat ja editointi // Anna Nääppä, Annalla -blogi

 

 

 

Essi

2 vastausta artikkeliin “Ensimmäinen päivä yrittäjänä”

  1. Jes, mahtipostaus ja hyviä vinkkejä kun mielessä on itselläkin yrityksen perustaminen jossain vaiheessa. Ps. Ihanat kuvat 🙂

  2. Kiitos kivasta kommentista 🙂 Ja tosi hyvä, jos sait hyviä vinkkejä yrityksen perustamiseen ja tsemppiä oman yrityksen perustamiseen. Jes! 

    Kivaa viikonloppua!

    Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta