Kun maito toi ongelmia

maitotuotteiden yliherkkyys

Kirjoitin juuri kirjoituksen siitä, että mitä syön päivän aikana. Voit käydä kurkkaamassa sen täältä (klik). Ennen kuin kirjoitin tuon, olin jo jonkin aikaa kärsinyt mahavaivoista ja en silloin yhtään ajatellut että se olisi voinut aiheutua maitotuotteista ja pahentua ihan yllättäen. Minulla on aina ollut herkkä maha ja kuulun siihen joukkoon, jolle mahavaivat ovat aina olleet mukana elämässä. Ei kiva ei, mutta kun ajattelen positiivisesti, niin nämä ovat varmaan helpoimmasta päästä kuitenkin. Minulla todettiin laktoosi intoleranssi suurin piirtein n. 9 vuotta sitten ja silloin olemassa olevat oireet, kuten turvotus ja ilmavaivat hävisivät sen siliän tien, kun aloin käyttämään laktoosittomia tuotteita. Jes, mahani voi kerrankin niin hyvin. Mutta pienikin määrä laktoosia sai mahani oireilemaan jopa viikon ajan, jonka vuoksi yritin syödä mahdollisimman tarkkaan vain laktoosittomia tuotteita. Joskus oli tilanteita, että oli pakko syödä ruokia, jotka eivät olleet edes vähälaktoosisia, ja silloin  käytin laktoosin pilkkoja -tabletteja. No, ne auttoivat vähäsen, mutta eivät vieneet kokonaan pois oireita. 

maitotuotteiden yliherkkyys

maitotuotteiden yliherkkyys

Nyt mahani on voinut erittäin huonosti ja herätessä turvotus on jo ihan älytön, maha on ollut siis kuin iso tynnyri. Kaikki istuminen, urheilu tms. ovat tuntuneet kamalalta, kun maha on tosi turvonnut 24/7 ja lisäksi ilmavaivat ovat olleet osa tarinaa. Päätin kokeilla maidotonta ruokavaliota ja olen nyt ollut viikon ilman maitotuotteita. Ja aah, mahani voi niin hyvin sekä turvotus että ilmavaivat ovat kadonneet täysin (toki siihen meni muutamia päiviä). Tein itselleni uuden maidottoman dieettiruokavalion ja olen nyt niin onnellinen. Kun vatsa tuntuu hyvältä, niin silloin on paljon parempi fiilis. Kannattaa oikeasti tehdä kokeiluja, että mikä syy oireille on, eikä vain kestää niiden kanssa. Syitä voi olla monia ja sen selvittäminen voi kestää hetken, mutta kantsii aloittaa jostain. 

Olen tutustunut jo muutamiin maidottomiin tuotteisiin ja listasin muutaman jutun, että millä sitten korvaan rahkan, raejuuston tai heraproteiinin:

– kahvin kanssa juon oatlyn kaurajuomaa, ja siis se on ihan älyttömän hyvää. Alkuun olin vähän skeptinen, sillä minulle kahvimaito on aika suuri asia, haha! Uskalsin kuitenkin kokeilla, kun sain tuosta kauramaidosta vinkin ystävältäni ja hyvä vinkki olikin. Myös tätä barista -versiota on kehuttu, jonka myös aion testata. (ps. käy myös keliaakikoilla tai niille, ketkä eivät käytä tuotteita jossa on gluteenia).

– Raejuuston, rahkan yms. korvaan nykyisin valkuaisproteiinijauheella taikka kananmunilla. Valkuaiset toimii melkein yhtä hyvin kaurapuurossa kuin raejuustokin. 

– Jos syön jogurttia, niin syön oatlyn kaurajogurttia tai Yosan kreikkalaista jogurttia. Ovat hyviä molemmat ja marjojen kanssa varsinkin 🙂 

– Viikonloppuna tortillojen kanssa creme fraichen tilalla käytin Yosan kaurafraichea, ja en huomannut mitään maku- tai koostumuseroa. Ihan superia siis! 

Ja suosittelen käyttämään voimakkaita maitohappobakteereita, itse käytän näitä (klik), jotka edesauttavat mahan hyvinvointia ja toimintaa. Noita saa tilattu kätsysti iHerbistä, ja toki muukin maitohappobakteeri käy 🙂

Ainakaan vielä maidottoman ruokavalion osalta minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa, paitsi ehkä dieetin jälkeen suklaata tulee ikävä, heh 🙂 Luulen kuitenkin, että muutama suklaapala ei mahalleni kovin suurta turvotusta aiheuta, joten sen kokeilen sitten keväällä. Nyt ainakin olen täysin maidottomalla ruokavaliolla dieetin loppuun, eli toukokuuhun ja annan mahani rauhoittua kunnolla. 

Kivaa viikkoa kaikille ja oikein ihanaa naistenpäivää 🙂

Essi

ps. aloitan ensi maanantaina pätkäpaastoruokavalio -mallin, josta tulen kertomaan että mitä se oikein tarkoittaa ja miksi näin 🙂 

 

Kuvat // Anna Nääppä, Annalla -blogi

Editointi // minä

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta