Tätä sinun kannattaisi jatkuvasti tehdä!

Kehonhuolto

kehonhuolto, venyttely, hieronta

Kehonhuolto, se viheliäinen paha, jolle muka ei ole ikinä aikaa, ”venyttelen sitten kotona”. Kuka muu muistaa sanoneensa saman salilta tai treeneistä lähtiessä? Itse myönnän, että olen sen osapuolen laiminlyönyt aika isosti ja se ei ole hyvä juttu se. Buu! Vaikka tiedän kehonhuollon merkityksen faktat, niin jostain syystä en sitä tee ja ei ole muka aikaa, pöh ja ihan omia tekosyitä kaikki, sanon minä 🙂 Nyt olen kuitenkin alkanut kiinnittämään kehonhuoltoon enemmän huomiota ja jokaisen treenin jälkeen pyrin noin kymmenen minuutin ajan rullailemaan foam rollerilla kuntosalilla treenatut lihakset sekä yritän vielä ehtiä tekemään pienen rullailun kotosalla. Kehonhuolto kannattaa ottaa siis osaksi rutiinia, niin kuin hampaiden pesu, kun oikeasti vain 10 minuuttia riittäisi vallan mainiosti. Näin poikaystäväni aina minulle sanoo ja sepäs onkin hyvä sanonta 🙂

Lisäksi olen pyrkinyt nyt käymään hieronnassa aika ajoin, jotta varmasti kaikki kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Minulla on siinä kyllä onni, kun sattumoisin poikaystävä on valmistumassa juuri urheiluhierojaksi, niin hieroja löytyy kotoa. Onni on oma hieroja 😉 

kehonhuolto, venyttely, hieronta

kehonhuolto, venyttely, hieronta

kehonhuolto, venyttely, hieronta

Kehonhuollolla on niin suuri merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä on super tärkeää liikkumisen ja treenaamisen osalta. Alla olen listannut muutamia syitä, jonka vuoksi pitäisi pitää kehonhuollosta huolta. Funtsikaa näitä ja ottakaa talteen 🙂

1. Venyttelyllä ja hieronnalla pidennetään lihaksia, jotka ovat treenatessa menneet kasaan. Silloin venyttelyllä sekä hieronnalla saadaan myös kimmoisuutta lisää lihaksiin, kun lihakset venytetään omaan oikeaan pituuteen. 

2. Kun lihakset ovat saaneet treenatessa pieniä mikrovaurioita, tarvitsee ne kunnollista ravintoa palautuakseen. Lihakset imevät tarvitsemat ravintoaineet, mutta loput eli kuona-aineet jäävät lihaksiin pyörimään, mikäli niitä ei hieronnalla, rullailulla tai venyttelyllä sieltä poista ja pidä huolta lihaksista.

3. Treenatessa myös lihas kiristyy ja silloin kun lihas on kireä ja kova, ei lihaksissa kunnolla kierrä veri. Tällöin lihaksen palautuminen hidastuu, eikä myöskään treeni mene niin hyvin perille kuin, että lihaksista olisi pidetty huolta, venytelty, hierottu ja/tai rullailtu. Tärkeä huomio on myös se, että kireät lihakset kiristävät, eivätkä treenatessa pääse tekemään niin suurta liikelaajuuttaa kuin normaalisti olisi mahdollista. 

4. Kun lihas on kunnossa, pääsee se silloin supistumaan kunnolla. No, mitä tämä tarkoittaa oikeasti? Kun pumppaat salilla, pääsee lihas supistumaan täysin ja silloin lihas pystyy kasvamaan paremmin. Eli jos lihas ei ole vetreä ja hyvinvoiva, ei myöskään lihakset ota treeniä enää kunnolla vastaan, eikä kehitystä tapahdu. Auts, paha homma, eikö vain?

Ja lopuksi. Itse suosittelen pitämään aina yhden täyden lepopäivän viikossa, jolloin vain olet ja palaudut. Lihakset meinaan kasvaa levossa, ei siellä salilla 😉 

Ja pikku vinkki. Hieronta tuppaa olemaan suht tyyristä, varsinkin kun kerta hierontaa ei oikein riitä pitkän tauon jälkeen, vaan hieronnassa pitäisi käydä lyhyellä aikavälillä muutamia kertoja. Kantsii siis kurkata hieronta-akatemioiden opiskelijahieronnan aikoja, sillä ne ovat huomattavasti edullisempia.

Tätä listaa olisi voinut jatkaa vielä vaikka ja kuinka. Ja hei, syitä on siis miljoona, joten ei kun tuumasta toimeen, eiks je? 🙂 

Rentouttavaa ja lihashuollollista loppuviikkoa kaikille!

Essi

ps. on muuten helppo rullailla, kun pieni makkarapallero tulee aina syliin kun rulla otetaan esille 🙂

Essi

8 vastausta artikkeliin “Tätä sinun kannattaisi jatkuvasti tehdä!”

  1. Haha eikä, mä oon just se tyyppi, joka venyttelee ”sitten kotona”, ”sitten suihkun jälkeen” tai ”sitten samalla, kun katson telkkaria”. Eli todellisuudessa venyttely jää melkein aina tekemättä. Se on tosi huono juttu, tiedän. Kiitos hyvästä muistutuksesta! Oli kiva kuulla myös ihan oikeita perusteluja sille, miksi kehonhuolto kannattaa 🙂

  2. Hihi, näin se menee 🙂 Ja sama juttu tässäkin, se saamattomuus. Venyttelyyn tai rullailluun riittää hyvin se 10 minuuttia, kun käy ajoittain hieronnassa, mutta ei, en saa välillä edes 10 minuutin venyttelyä aikaiseksi. Mutta kun muistaa noi faktat, niin silloin itse ainakin alan taas kiinnittämään siihen huomiota, ja kiitti kivasta kommentista 🙂

  3. Voiei, en kestä mikä suloinen koira sulla on!! <3 Tää oli tosi tärkeä ja hyvä muistutus, kiitos tästä! Ehkä mäkin otan tänään illalla sen foam rollerin esiin 🙂

  4. Kiitti kivasta kommentista ja annan rapsutukset Pontukselle <3 Hän on aina niin mukana kaikessa, haha! 

    Mun pitää itseänikin aina muistuttaa ja laittaa rulla johonkin oikein näkyville, että muistan taas joka ilta hetken rullailla. Hitsin kehonhuolto 🙂

  5. Eikä.. Mä oon niin laiska venyttelemään ja rullailemaan! Varasin just hierojan ja on kyllä pakko ottaa itseä niskasta kiinni ja hoitaa kroppaa paremmin, kiitos motivaatiosta 🙂 

  6. Hihi, täällä nostaa toinen laiska käden pystyyn. Ja kiva jos kirjoitus motivoi 🙂 Hyvä jos aika on hierojalle varattu, se tekee niin hyvää (vaikka se ei kivalta tunnukaan). 

  7. Eiks Pontus ookin komea ja ihana 🙂 Hän on niin mukana aina kaikessa, heh! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta