MITEN ITSE LIIKUN…

Kuva1.jpg

Kuva3.jpg

Kuva4.jpg

Kuva5.jpg

Kuva6.jpg

Kuva7.jpg

 

Näin flunssaisena on hyvä tätä kirjoitella sohvan pohjalta. Sanotaan nyt, että hieman ärsyttää ettei pääse jumppailemaan ja näin aurinkoisina päivinä kunnolla ulkoilemaan, höh. No, on ainakin aikaa kirjoitella, heh. Täytyy aina jotain positiivista keksiä 😉

Kun kerron nyt, että miten itse liikun, niin kerron kuitenkin sen, ettei se aina ole ollut näin. Olen kyllä urheillut koko elämäni ja harrastanut erilaisia lajeja, kuten esimerkiksi jazztanssia, yleisurheilua, thainyrkkeilyä ja käynyt erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla kuten spinningissä tai Body Pumpissa. Jossain vaiheessa urheilu kuitenkin jäi muutamaksi vuodeksi ja nyt kun muistelen aikaa, niin oloni oli kamala. Söin mitä sattui olemaan jääkaapissa, kävin paljon ulkona syömässä sekä vähäsen juhlimassa ja eikä minulla juurikaan ollut kunnollista ruokarytmiä. En silloin vielä ymmärtänyt, että kuinka suuri merkitys liikunnalla sekä terveellisellä ruokavaliolla onkaan. Tai ymmärsin varmasti, mutta en halunnut ymmärtää. Tuntuu ihan kamalalta edes myöntää, että lempiruokani oli silloin Hesburgerin hampurilaiset. Siis ai kamala ja yök! Nykyään harvoin syön roskaruokaa ja masuni voi paljon paremmin tai siis oikeastaan voin kokonaisuudessaan paremmin mitä silloin.

Kun aloitin taas liikkumaan, menin erilaisille ryhmäliikuntatunneille ja kävin kuntosalilla, tekemässä vähän sitä sun tätä, ilman mitään kunnollista kuntosaliohjelmaa. Mutta siitä se innostus taas lähti. Voi vitsit, kuinka ihanalta liikkuminen tuntui ja kuinka hyvän fiiliksen siitä sai. Ongelmana oli kuitenkin se, että en syönyt tarpeeksi ja oikeanlaista ruokaa sekä kävin vieläkin paljon ulkona syömässä.

Sitten päätin, että nyt haluan panostaa itseeni ja palkkasin itselleni valmentajan, aluksi kolmeksi kuukaudeksi. Sain häneltä ruokavalio-ohjeet sekä kuntosali- sekä aerobisen harjoittelun ohjeet ja niiden avulla sain aivan uskomattomia tuloksia. Kuntosalitreenit vaihtuivat tavoitteelliseksi, kun kunnolla pääsin vauhtiin. Pitkät juoksulenkit olivat vaihtuneet kärsimyksestä nautinnoksi 🙂 Vartalostani lähti viisi kiloa ja olin hyvässä kunnossa. Olin taas vihdoin tyytyväinen itseeni sekä voin henkisesti paljon paremmin, se oli niin paljon tärkeämpää. Olin kärsinyt pitkään mahan turpoamisongelmista ja ne myös olivat kaikki kadonneet. Mietin että, miksi odotin niin kauan ennen kuin tajusin ottaa avukseni ammattilaisen. Olen sen verran päättäväinen, että noudatin ohjeita täysillä, en missannut treenejä kertaakaan enkä syönyt mitään ruokavalion ohi. Olin kyllä itseeni ihan super tyytyväinen ja motivoitunut jatkamaan. 

Jatkoimme valmentajani kanssa dieetin jälkeen niin sanotulle harjoituskaudelle, jossa oli tarkoitus pysyä samassa painossa, mutta treenata kovaa. Treenit kulki ja kehitystä tapahtui, mutta sitten halusin enemmän lihasmassaa. Oli pakko tehdä päätös ja päätettiin aloittaa voimakausi, toiselta nimeltään massakausi. Jännitti alkuun, että miten kroppani vuoden aikana muuttuu, juuri kun olin taas saanut itseni hyvään kuntoon kaikin puolin. Ja olin vaan kuullut miesten massakaudesta ja en nyt ajatellut ikinä siihen ryhtyä itse, haha! 

Massakaudella olin noin vuoden verran ja sain kuusi kiloa lisää sinä aikana. Välillä se tuntui niin epämiellyttävältä, kun ei mahtunut vanhoihin vaatteisiin taikka oli syötävä vaikka nälkä ei ollutkaan. Toivoin vain, että olin saanut massakauden myötä lisää lihasta ja se oli ainoa syy, miksi jatkoin koko vuoden sinnikkäästi. Naiselle kuitenkin lihasten kasvatus on paljon vaikeampaa, joten treenit olivat rankkoja ja joka treenikerralla piti itsensä psyykata tekemään parhaansa. No joskus tietenkin on huonompia päiviä ja treenit ei vaan yksinkertaisesti kulje, vaikka ruokaa olisi syönyt kottikärryllisen verran taikka oli levännyt hyvin. Ei silloin kannata itseään syyttää tai vaipua epätoivoon, vaan jatkaa ja huomata kuinka ensi kerralla treenit taas kulki aivan loistavasti. 

Massakauden jälkeen oli selkeät tavoitteet, saada massakauden tuomat rasvat pois ja saada kiinteämpi vartalo takaisin sekä huomata oliko lihasta lisää tullut ja olihan sitä, jes! InBody -mittauksen tuloksessa oli selkeät erot ennen massakautta otettuun mittaukseen. Dieetti kesti yhteensä viisi ja puoli kuukautta, eli kauan kesti päästä taas siihen omaan painoon. Mutta kun painonpudotus tehdään oikein, niin silloin maltti on valttia.

Nyt kokeilen erilaisia treenijuttuja ja treenaan itsekseni ja saan paljon kiittää valmentajaani, kenen kanssa meillä oli yli kahden vuoden yhteinen matka. Hän opetti minulle paljon ja olen tyytyväinen, että saan opiskella itse liikunta-alaa sekä auttaa jatkossa muita. 

Mutta siihen, että miten itse treenaaan. Olen siis täysin salihusky ja kuntosali on niin minun juttu, heh 🙂 Minulle on muodostunut rutiini siitä, mikä on minulle sopiva määrä liikuntaa viikossa. Nyt kesän aikana toki olen enemmän tehnyt ulkona kehonpainoharjoittelua, mutta pääasiassa treenaan salilla neljä kertaa viikossa, teen kaksi intervallitreeniä sekä yhden tasasykkeisen pidemmän kävely- taikka juoksulenkin. Nyt näin opintovapaalla on helppo paljon liikkua, kun saa määrittää itse omat aikataulut, mutta tämä treenimäärä oli jo silloinkin kun kävin töissä. Joskus on viikkoja kun pitää tiputtaa liikuntamääriä, mutta se joustavuus on hyvä pitää mielessä. Lepoviikkojakin on välillä hyvä pitää 🙂

1. Minulla on kuntosaliohjelma, jota noudatan ja hieman muokkaan lennosta, että mikä fiilis on taikka haluan kokeilla jotain erilaista liikettä sillä kertaa. Toimii minulla hyvin kun pidän kuitenkin varsinaisesta ohjelmasta kiinni vaikka välillä jotain uutta testailenkin 🙂

2.  Minulle intervallitreenit ovat tärkeitä. Ne vievät vähän aikaa ja ne ovat erittäin tehokkaita. Lisäksi niitä on ihana tehdä, vaikka ne tuntuvat niin kamalalta. Hei tyypit, sinne epämukavuusasteelle on vaan pakko mennä ja sen jälkeen on mahtava fiilis 🙂 Intervallitreeninä teen usein mäkitreeniä, porrastreeniä, plyometristä treeniä taikka juoksen juoksuradalla niin, että yksi kierros kovaa, melkein maksimisykkeillä ja sitten yksi kierros hipihiljaa, jotta sykkeet laskee ja sama toistuu. Niitä kierroksia teen vähän fiiliksen mukaan. Joskus neljä tai viisi, siis kovaa kierrosta. Mäkitreeneissä teen 20-30 sekunnin spurtteja ja 1-3 minuutin tauolla, 5-10 kpl.

3. Ja teen myös yhden pidemmän tasasykkeisen kävely- tai juoksulenkin ja en anna sykkeen nousta yli 150:n. Voisin tehdä kirjoituksen siitä, että miksi sykerajat ovat tärkeitä ja mitä ne oikein tarkoittavat 🙂

 

Mutta aina pitää muistaa, että liian kovaa ei kannata yks kaks aloittaa, vaan maltillisesti ja omien aikataulujen mukaan. Liikunnan saa helposti kalenteriin mahtumaan kun oikein sitä haluaa, mutta usein sitä aikaa on muusta nipistettävä, esimerksiksi television katselusta. Rohkeasti liikkeelle sanon minä 🙂

Ei muuta kuin aurinkoista päivää ja muistakaa syödä vitamiinit, jotta säästytte flunssalta. 

Essi

 

Kuvat / Anders Kähkönen

Muokkaus / minä

Essi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta